فهرست مطالب

نامه فرهنگستان
سال نوزدهم شماره 2 (بهار و تابستان 1400)

  • شبه قاره (12)
  • تاریخ انتشار: 1400/05/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فاطمه فرهودی پور صفحات 3-17

    جاویدنامه مثنوی قریب به دوهزار بیتی اقبال لاهوری، از حیث محتوا، محصول پختگی فکری او و از جهت روابط بینامتنی اثری شایسته توجه است. در جاویدنامه از منظر ساختارگرایی کارکردهای سفر رازآموزانه اقبال شاعر، در معیت مولانا جلال الدین به جهان بازپسین، با روایات آیین های تشرف و آموزش اسرار مذهبی، ذیل نوع ادبی تمثیل رویا، انطباق دارد. در حیطه محتوا نیز میان این روایت و دیگر روایت های تمثیل رویا، همچنین قرآن و میراث صوفیه روابطی بینامتنی وجود دارد. بنابراین، در این مقاله با استفاده از روش ساختارگرایان در تحلیل روایت، در مقایسه جاویدنامه با ساختار نوع ادبی تمثیل رویا، پیروی جاویدنامه از این الگوی ساختاری آشکار شده است. بر این اساس جاویدنامه یکی از روایت های جدید نوع ادبی تمثیل رویا و نشان دهنده حیات این نوع ادبی در قرن 14 ق/ 20 م به شمار می آید. در بخش دیگری از این مقاله، در محتوای این روایت ردپای برخی پیش متن های دیگر مشخص شده است.

    کلیدواژگان: تمثیل رویا، ساختارگرایی، مناسبات بینامتنی، جاویدنامه
  • سید محمد راستگو، سمیه شکری، سعید خیرخواه برزکی صفحات 19-38

    رای رایان آنندرام لاهوری (1107 - 1164 ق) متخلص به »مخلص« از نویسندگان و شاعران پارسی گوی برجسته هند، در سده دوازدهم هجری است، که آثار ارزشمندی به نظم و نثر از خود بر جای نهاده است. از آن میان دست نوشتی از دیوان اوست که در کتابخانه رضا رامپور هند با شماره 3699 نگهداری می شود. از ویژگی های این دیوان یکی این است که به خط خود شاعر است، و دیگر اینکه شاعر آن را بازخوانی کرده و جز افزودن 96 غزل به آن، در بسیاری از جاها هنگام بازنگری، یک یا چند واژه و مصرع و بیت یا بیت هایی را خط زده و آن ها را به گونه دیگری در آورده است. در این پژوهش، پس از معرفی نسخه شناختی این دست نوشت، دست کاری های مخلص را در این دست نوشت از دیوانش بررسیده ایم و درباره آن ها نکته هایی آورده ایم.

    کلیدواژگان: مخلص لاهوری، نسخه خطی، دیوان شعر، تصحیح متن
  • فرازد ضیائی حبیب آبادی*، سعید شفیعیون صفحات 39-62

    هرچه نسخ خطی بیشتری از متون کهن کاویده شود، پرتوهای تاز هتری در زمینه های مختلف، بر علوم ادبی خواهد تافت و چشم اندازهای روشن تری از میراث ادبی گذشتگان در نظر محققان جلوه خواهد یافت. جواهرالخیال، که محور این مقاله است، مجموع های افزون بر سه هزار رباعی از 470 شاعر است که بسیاری از آنان، سخنوران سبک هندی هستند و شماری نیز خود در هند می زیسته اند. این مجمع الرباعیات از جهاتی چند، حایز اهمیت بسیار است؛ ازجمله می تواند در مطالعات ادبی مربوط به شب هقاره هند مثلا بررسی سیر رباعی در سبک هندی، که اتفاقا مغفول نیز مانده، چهره درخشان خود را نشان دهد. در روند تصحیح جواهرالخیال برخی واژه های مهجور یا معانی تازه که از فرهنگ ها فوت شده و نیز بعض شواهد شعری برای چندین واژه ک مکاربرد یافته آمد که در این جستار به بحث درباره آن ها پرداخته خواهد شد.

    کلیدواژگان: جواهرالخیال، لغت نامه، فرهنگ بزرگ سخن، شاهد لغوی، واژه های مهجور
  • حمید طاهریان، مریم غفوریان*، داریوش گودرزی صفحات 63-78

    سیرالعباد سنایی و جاویدنامه اقبال لاهوری، سفرنامه هایی روحانی و در حکم معراج نامه هایی هستند که با فرم و محتوایی زیبا آفریده شده اند. تاثیرپذیری اقبال در جاویدنامه از اندیشه های مولانا و سیرالعباد سنایی کاملا مشهود است و راهنمای اقبال در این سفر روحانی، مولاناست. آبشخور آرا و تفکرات اقبال در وهله اول قرآن، احادیث نبوی و راهبری راهنما (مولانا) است و اساس هر دو داستان، ماجرای روح و احوال آن در سفری طولانی و پرمشقت است. هر دو شاعر از آثاری مانند معراج نامه های رسول اکرم(ص) متاثر بوده اند. با بررسی محتوای دو اثر، اعم از احوال روح، عالم مرگ، حیات پس از مرگ، بهشت و... می توان به مضامین، اغراض و معانی مشترک میان این دو سفرنامه دست یافت؛ اما به دلیل شرایط زمانی و مکانی متفاوت، تغییر و تحول، پیشرفت اندیشه و نگرشی که در زمانه اقبال حاکم شده است، به نظر می آید که وی بیش از آنکه مانند سنایی عارف باشد، همچون اندیشمند و مصلحی اجتماعی عمل م یکند که میل دارد رذایل اخلاقی و نفس پرستی ها زایل گردد و با پیوند عقل جزیی به کلی، نیل به سرمنزل مقصود میسر شود. در این مقاله ضمن معرفی اجمالی این دو اثر، اشتراکات و افتراقات آن دو در برخی عناصر داستانی و محتوایی بررسی و تحلیل شده است.

    کلیدواژگان: سیرالعباد، جاویدنامه، درونمایه، محتوا، تطبیق، سفر
  • حسین باقری، علیرضا ابراهیم *، زهرا ابراهیمی، زهرا حسینی حمید صفحات 79-96

    جنبش نقطویه یکی از جریا نهای مذهبی توانمند بود که به سبب برخورداری از ب نمایه های عرفانی، به سرعت در ایران عصر صفوی توسعه یافت. این تحقیق که به روشی توصیفی - تحلیلی صورت پذیرفته، نشان می دهد که شماری از نقطویان مهاجر به دربار گورکانیان، موفقیت های این مکتب را در هند تداوم بخشیده، خدماتی را به فرهنگ شبه قاره عرضه نمودند. یافته ها حاکی از آن است که عزیمت نخبگان نقطوی از ایران، ابتدا در بستر تقابل با حاکمان و فقهای صفوی آغاز شد و سپس، در زمینه تعامل با حکمرانان و وزرای گورکانی ادامه یافت. در پرتو حمایت های پادشاهانی چون اکبر و جهانگیر بعضی نقطویان فرهیخته به مدارج درباری بالا رسیدند و در برابر، به حمایت فکری از سلاطین گورکانی پرداختند. گرچه فعالیت مهاجران نقطوی در دربار گورکانیان سرانجام با دخالت فقها متوقف گردید، در همین دوران کوتاه نیز آنان منشا تاثیراتی مفید و ماندگار بودند و به ویژه در بخش ادبیات، چهره های نامبردار نقطوی با سرودن اشعار فراوان، سبک هندی را غنا بخشیدند و جایگاه زبان و ادب فارسی را در شبه قاره تثبیت کردند.

  • شهره معرفت صفحات 97-114

    میر سید شریف جرجانی، متکلم، فیلسوف، منطقی، ادیب و منتقد ایرانی قرن هشتم و نهم هجری است. جرجانی آثار فراوانی دارد و بر بسیاری از کتب متقدم و متاخر خود، شرح و حاشیه نوشته است. نفوذ اندیشه ها، آرا و آثار جرجانی حتی در سرزمین هایی که او در آن ها نبوده است، بسیار است. گستره نفوذ او چنان بود که نویسندگان ایرانی، ترک، عرب و همچنین شب هقاره آثارش را می خوانده و به نوشته هایش استناد م یکرده اند. در طی چند قرن، در شبه قاره هند، آثار جرجانی را در نظام مدرسی می خوانده و بر آن ها شرح و حاشیه می نوشته یا تحریرهای تازه ای از آن ها فراهم می آورده اند. همچنین گاه به تلخیص یا ترجمه آن ها می پرداخته اند. نسخه های خطی، کتاب های چاپ سنگی و سربی آثار جرجانی در کتابخانه های این سرزمین ها فراوان است. شاگردان و نوادگان جرجانی هم در جریان گسترش آرای او در آنجا موثر بودند. در این مقاله، پس از اشاره به زندگی، احوال و آثار جرجانی، با تاکید بر منابع نوشتاری شبه قاره، به بررسی تاثیر آرا و آثار او در این سرزمین ها م یپردازیم.

    کلیدواژگان: جرجانی، شبه قاره، نسخ خطی و چاپ های سنگی، نظام مدرسی، تلخیص و شرح
  • فریبا پات، مریم استاجی صفحات 115-130

    اگرچه توجه به عاملیت در مقابل ساختار، ویژگی اصلی مورخان و پژوهشگران مسلمان در نگارش تاریخ بوده، از عاملیت زنان در تاریخ تقریبا غفلت شده است. در این نوشتار بر اساس داده ها و گزارش های تاریخی به بررسی نقش، میزان و چگونگی مشارکت زنان به عنوان فاعل و عامل تاریخی در مناسبات سیاسی و نظامی در دوره حکومت شش شاه گورکانی (بابر، همایون، اکبر، جهانگیر، شاهجهان و اورن گزیب) پرداخته شده است. به نظر می رسد افزون بر لیاقت و شایستگی و مهارت و توانایی شخصی، روحیه تساهل و تسامح سلاطین گورکانی در فراهم آوردن بستر و زمین ه های لازم برای نقش آفرینی زنان بی تاثیر نبوده است. زنان در فعالیت های سیاسی چون مساعدت در کسب قدرت، تدبیر امور حکومت، مشارکت در رویدادهای سیاسی و برطرف کردن نزاع هایی که بین امپراتور و شاهزاده ها و امرای دربار رخ می داد، و در فعالیت های نظامی چون فرماندهی سپاه، ایجاد آرامش بین سپاهیان و تقویت روحیه نظامیان، تامین هزینه های نظامی، جمع آوری اطلاعات و خبرچینی و حتی شرکت مستقیم در نبردها از طریق مهارت هایی چون پرتاب نیزه و تیراندازی نقشی چشمگیر داشتند.

    کلیدواژگان: عاملیت زنان، مناسبات سیاسی و نظامی، گورکانیان هند، سلاطین مغول هند
  • رعنا جوادی، علیرضا قوجه زاده*، زهرا سلیمانی صفحات 131-141

    روایت پردازی و قص هسازی در ادبیات باستانی و میانی هند، بسیار معمول بوده و آثاری همچون مهابهارته، راماینه، سندبادنامه و کلیه و دمنه و دیگر مجموعه ها و آثار روایی به زبان سنسکریت و... پدید آمده است. این سنت در ادوار مختلف تداوم یافته و شماری از ادبا و دانشوران شبه قاره، به منظور ارایه آموزه های اخلاقی، حکمی و... قصه های بسیاری ساخته و پرداخته اند یا اینکه به تدوین مجموعه هایی در قالب حکایات و روایات دست یازیده اند که در این میان می توان به جوامع الحکایات محمد عوفی (7ق)، بحیره فزونی استرآبادی (11 ق)، فوایدالحکایات و غرایب الروایات عبدالنبی فخرالزمانی (11 ق) و... اشاره کرد.

    مجمع النوادر فیض الله بنبانی، دولتمرد، نویسنده و مورخ معروف دوره محمودشاه بیگره (از سلاطین گجرات) از این گونه مجموع ه های روایی است مشتمل بر مجموعه ای از حکایت های نادر های که در سال 903 ق به مناسبت چهلمین سال جلوس محمودشاه، با رعایت ایجاز و اختصار، تالیف و تدوین شده است.

    کلیدواژگان: مجمع النوادر، بنبانی، شبه قاره هند، حکایات فارسی
  • نازیلا ابوبی مهریزی، سعید بزرگ بیگدلی، ناصر نیکوبخت، ابوالقاسم رادفر صفحات 143-168

    گفتار بزرگان عرفان و تصوف از دیرباز مورد توجه عموم و به ویژه پیروان و شاگردان ایشان بوده است و ب همرور و با گذشت زمان در قالب گزارش احوال روزانه و آموزه های شفاهی مخصوصا در شبه قاره تبدیل به نوعی خاص با عنوان ملفوظات گردیده است. جوامع الکلم یا ملفوظات صوفی 825 ق) یکی از مشهورترین آن ها و از متون کهن عرفانی - دانشمند سید محمد حسینی گیسو دراز (721 قرن نهم است. این اثر که از درس گفتارهای روزانه این صوفی مشهور است، از نظر سبک نثر، طرح مبانی تصوف و ذکر کرامات صوفیان و شرح احوال پیشروان ایشان اهمیت دارد و همچنین نشانه ای از وضع زبان فارسی و گسترش آن در شبه قاره در سده های هشتم و نهم هجری قمری است. از این اثر اطلاعاتی محدود از منابع موجود می توان به دست آورد و تاکنون جز یک نسخه چاپ سنگی، با اشتباهات و بدخوانی ها و افتادگی های فراوان که قریب یک قرن پیش منتشر شده، در معرفی و شناخت آن کاری درخور به انجام نرسیده است. در این مقاله به روش توصیفی و تحلیلی کوشش شده است با بررسی اطلاعات موجود در متن ملفوظات و دیگر آثار گیسودراز و نیز منابع مربوط به حوزه تصوف و عرفان در شبه قاره به ویژه مشایخ سلسله چشتیه و پیران و شاگردان او و همچنین آثار تاریخی و ادبی روزگار وی به آگاهی هایی بیشتر از این اثر و تحلیل افکار و آرای گیسودراز و سیر تحول تصوف و عرفان در شبه قاره دست یافت.

    کلیدواژگان: جوامع الکلم، ملفوظات، گیسو دراز، چشتیه، نثر فارسی، نسخه خط
  • پیمان ابوالبشری، آمنه ابراهیمی صفحات 169-183

    معناکاوی آهو در ذهنیت ملل جهان نشان می دهد که این سمبل، مسیری پرمعنا را از نمادگونگی در قلمرو زیبایی و ضعف و ترس تا حکمت، پیموده و در هر سرزمین، شکلی خاص به خود گرفته است. نماد آهو در متون ادبی خراسان بزرگ دوره اسلامی، ردپای فرهنگ اجتماعی اقلیتی دینی را روشنایی می بخشد که در تاریخ نگاری ها به حاشیه رانده شده است. گفتنی است که نواحی شرقی ایران، خراسان بزرگ، در تاریخ چن دفرهنگی و چند لایه باستانی خویش، در مقاطعی پذیرای فرهنگ بودایی نیز بوده است. تاکنون خاستگاه تاریخی ب نمایه آهو در فرهنگ و ادب خراسانیان بررسی نشده است. این بررسی نشان می دهد که بسیاری از بن مایه های داستا نها در ادیان شرقی مانند آهو با همان کیفیت و گزاره های گفتمانی در تاریخ ذهینت عرفای خراسان مستحیل شده است. هدف این نوشته بررسی تاثیرات فرهنگی بوداییان با تاکید بر بن مایه آهو در متون عرفانی و عامه خراسانیان در دوره اسلامی است که در آن با روش تحقیق تاریخی و استفاده از منابع کتابخان های سعی شده است تا چهار مفهوم بنیادین مستتر در آهو بررسی مقایسه ای شود و الگوپذیری متون صوفیانه خراسان از ادب تمثیلی فرهنگ هندوبودایی آشکار گردد.

    کلیدواژگان: آهو، آیین بودا، تناسخ، خراسان بزرگ، رستگاری، عرفان اسلامی
  • فاطمه کوپا *، علی زمانی علویجه، مهری یعقوبی صفحات 185-198

    شرح مخزن الاسرار، اثر ابراهیم تتوی، دانشمند و قاضی ایران یالاصل شبه قاره در قرن یازدهم، یکی از شروح نگاشت هشده بر مخزن الاسرار نظامی گنجه ای است که به دلیل احاطه مولف بر علوم گوناگون از جمله آیات، احادیث، عرفان، گیا هشناسی، جانورشناسی، طب، فلسفه، نجوم، موسیقی، لغت، دستور زبان و صنایع ادبی، و اهتمام بر بیان دقایق ابیات این مثنوی، شرحی عالمانه است. وی در سال 1037 ق به خواهش دوستان خود این شرح را تالیف کرد و در این کار از آثاری چون صراح، قاموس، فرهنگ ابراهیمی، شرف نامه و تحفه سعادت بهره برد. در این پژوهش با استفاده از شیوه سندکاوی و روش توصیفی – تحلیلی، ضمن معرفی اجمالی قاضی ابراهیم تتوی، به معرفی شرح مخزن الاسرار و بیان ویژگی های سبکی آن پرداخته شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که وفور لغات، ترکیبات و جملات عربی و وجود جملات معترضه، جابه جایی اجزای جمله، ترکیبات تحمیدیه و » وصفی و اضافی طولانی از جمله ویژگی های زبانی این اثر است. دیباچه شارح، شرح مخزن الاسرار، دارای نثر فنی و مشحون از صنایع ادبی است و متن اثر، به دلیل تعلیمی بودن آن، « نعت فاقد صنایع است؛اما به سبب شرح آرایه های ابیات مثنوی، مشحون از صنایع به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: شرح، مخزن الاسرار، ابراهیم تتوی، نظامی گنجه ای
  • شهناز مسلمی صفحات 199-223

    سنت ها و روش های تاریخ نویسی اسلامی و ایرانی تاثیر بسزایی در شکل گیری و رونق تاریخ نگاری شبه قاره هند در دوره میانه داشته است. از ویژگی های برجسته تاریخ نگاری ایرانی در سده دهم نگارش شرح حال های مستقل در مورد گروه های مختلف جامعه مثل سادات، علما و هنرمندان پس از رویدادهای سیاسی بود. این روش بعدها مورد توجه مورخان شبه قاره هند قرار گرفت. ازجمله مورخان ایرانی تبار هندی، خورشاه بن قباد حسینی است که در خاتمه اثر خود قصد نگارش شرح حال های مستقل در مورد سادات، علما و شاعران را داشته که فقط بخش سادات آن باقی مانده است. در مقاله حاضر بخش خاتمه با توجه به نسخه موزه سالارجنگ حیدرآباد و تطبیق با منابع هم عصر نویسنده معرفی و تصحیح شده است.

    کلیدواژگان: نسخه خطی، خورشاه بن قباد حسینی، تاریخ ایلچی نظام شاه، سادات
  • ضوابط سلطانی؛ دستورالعمل کاربردی مهرهای اداره های تیپو سلطان / متن منقح براساس دو نسخه برتیش لایبریری و کتابخانه انجمن رایل ایشیاتک، لندن
    چندر شیکهر صفحات 225-292
  • آمنه چلویی بیدگلی صفحات 296-317

    در این مقاله به بررسی و تحلیل شواهد منظوم فارسی در رسال ه ای بلاغی تالیف شده در قرن نهم هجری پرداخته شده است. این اثر بلاغی در قرن نهم در شبه قاره هند تالیف شده که حایز اهمیت است. همچنین شواهد فارسی کتاب در دوره ای که عموم کتب بلاغی متاثر از آثار عربی شواهد عربی می آورده اند در خور توجه است. مولف در طرح مباحث بلاغی هم از کتب بلاغی مهم عربی بهره برده است و هم متون بلاغی فارسی مهم پیش ازخود را در اختیار داشته است. تلخیص المفتاح خطیب قزوینی، مفتاح العلو م سکاکی خوارزمی و مطول تفتازانی ازجمله منابع مهم مولف درتالیف این اثر است. حدایق السحر رشید وطواط و جامع الصنایع و الاوزن سیف جام هروی نیزاز جمله منابع اصلی فارسی اصلی مولف در تالیف این اثر بلاغی بوده است. نکته حایز اهمیت در مورد این رساله بلاغی این است که شواهدی در این کتاب آمده است که در کتب بلاغی دیگر به عنوان شاهد مثال ذکر نشده است. در پار های از این اشعار نام شاعر هم ذکر شده است که از حیث تاریخی اهمیت دارد.

    کلیدواژگان: قرن نهم، شبه قاره، شواهد فارسی، بلاغت، آثار بلاغی
|
  • Fatemeh Farhoudipour Pages 3-17

    Javidnameh(1929-1923) Masnavi of nearly two thousand verses of Iqbal Lahori, in terms of content, the product of his intellectual maturity and in terms of presence in intertextual relations is a work worthy of attention. Examining Javidnameh from a structuralist point of view showed that the functions of the poet's mysterious journey in the company of Maulana Jalaluddin to the afterlife, with the narrations of the rituals of admiration and teaching of religious secrets, are in accordance with the literary type of dream allegory. In terms of content, there seemed to be an intertextual relationship between this narrative and other dream allegories, as well as the Holy Qur'an and the Sufi heritage. According to this hypothesis, in the first step, using the structuralist method in narrative analysis, Javidnameh was compared with the structure of the literary type of dream allegory and it was proved that Javidnameh follows this structural pattern. In the next step, we dealt with the content of this narration and found the traces of some other pretexts of the allegory of the dream in Javidnameh. In this article, we found that Javidnameh is one of the contemporary narratives of the allegorical literary genre and shows the life of this literary genre in the contemporary era; The other is that Javidnameh has intertextual relations with other narratives of this genre, both in terms of structure and content.

    Keywords: Dream allegory, structuralism, intertextual relations, Javidnameh
  • Seyyed Mohammad Rastgoo, Somayyeh Shokri, Saeed Kheirkhah Barzaki Pages 19-38

    Ray Ryan Anandram Lahori (1107-1164 AH) nicknamed Mukhles is one of the prominent Persian writers and poets of India, in the twelfth century AH, who has left valuable works of poetry and prose. Among them is a manuscript of his Divan, which is kept in the Reza Rampur Library of India, No. 3699. One of the characteristics of this Divan is that it is a poet in its own handwriting, and the other is that the poet has reread it and, in addition to adding 96 lyric poems to it, in many places, when reviewing, he has written one or more words and lines or verses. And has transformed them into another form. In this research, after introducing the manuscriptology of this handwritten copy, we have examined the sincere manipulations in this manuscript from his Divan and have given some points about them.

    Keywords: Mukhles Lahori, manuscript, poetry collection, text correction
  • Farzad Ziaei Habibabadi *, Saeed Shafiiyon Pages 39-62

    The more manuscripts are excavated from ancient texts, the newer rays in different fields will shine on the literary sciences and the clearer perspectives of the literary heritage of the past will appear in the eyes of researchers. Jawahar al-Khayal, the focus of this article, is a collection of more than 3,000 quatrains of 470 poets, many of whom are speakers of the Indian style, and some of whom have lived in India. This quatrain is very important in several ways; For example, he can show his brilliant face in literary studies related to the Indian subcontinent, such as the study of the development of quatrain in the Indian style, which has also been neglected. In the process of correcting the imaginary jewel, some abandoned words or new meanings that have disappeared from the cultures, as well as some poetic evidence for several less used words, were found, which will be discussed in this article.

    Keywords: Jawaher al Khiyal, Dictionary, Sokhan Comprehensive Dictionary, lexical example, abandoned words
  • Hamid taheryan, Maryam ghafouryan *, Darush godarzi Pages 63-78

    Seyr Al-Ebad of Sanaei and Iqbal Lahori's Javidnameh are spiritual travelogues and as confession letters that have been created with beautiful form and content. Iqbal's influence in Javidnameh is quite evident from the thoughts of Rumi and Seyr AlEbad of Sanaei, and Iqbal's guide in this spiritual journey is Rumi. The source of Iqbal's views and thoughts in the first place of the Qur'an are the hadiths of the Prophet and the guidance of the guide (Rumi), and the basis of both stories is the story of the soul and its condition in a long and arduous journey. Both poets have been influenced by works such as the Ascension Letters of the Holy Prophet (PBUH). By examining the content of the two works, including the state of the soul, the world of death, life after death, heaven, etc., the common themes, purposes and meanings between these two travelogues can be achieved; But due to different temporal and spatial conditions, change, development of thought and attitude that prevailed in the time of Iqbal, it seems that he acts as a social thinker and reformer who wants to be more than a mystic like Sanaei. Moral vices and selfishness should be eradicated and it should be possible to reach the destination by connecting the partial intellect with the whole. In the present article, while briefly introducing these two works, their commonalities and differences in some narrative and content elements have been studied and analyzed.

    Keywords: Seyr Al-Ebad, Javidnameh, theme, content, adaptation, travel
  • Hossein Bagheri, Alireza Ebrahim * Pages 79-96

    The Naqtaviyeh movement was one of the powerful religious movements that developed rapidly in Safavid Iran due to its mystical foundations. This descriptiveanalytical study shows that a number of nomads who migrated to the Gurkhani court continued the success of this school in India and provided services to the culture of the subcontinent. The findings indicate that the departure of Naqtavi elites from Iran began first in the context of confrontation with Safavid rulers and jurists and then continued in the field of interaction with Gurkhani rulers and ministers. In the light of the support of kings such as Akbar and Jahangir, some educated Naqtavians reached high court ranks and, in return, provided intellectual support to the Gurkhani sultans. Although the activities of Naqtavi's immigrants in the Gurkhani court were finally stopped with the intervention of jurists, in this short period they were also a source of useful and lasting influences. They established Persian in the subcontinent.

    Keywords: Naqtaviyeh, Gurkanian, Persian literature in India, Indian style, elite migration
  • Shohreh Ma’refat Pages 97-114

    Mir Seyyed Sharif Jorjani is an Iranian theologian, philosopher, logician, writer and critic of the eighth and ninth centuries AH. Jorjani has many works and has written commentaries and margins on many of his earlier and later books. Jorjani's ideas, opinions and works are very influential, even in lands where he has not been. His influence was such that Iranian, Turkish, Arab, and subcontinental writers read his works and cited his writings. For several centuries, in the Indian subcontinent, Jorjani's works have been read in the school system and annotated or new writings have been provided. They have also sometimes summarized or translated them. Manuscripts, lithographs and lead books of Jorjani’s works are abundant in the libraries of these places. Jorjani's students and descendants were also influential in spreading his views there. In the present article, after referring to the life, circumstances and works of Jorjani, with emphasis on the written sources of the subcontinent, we examine the influence of his views and works in these territories.

    Keywords: Jorjani, subcontinent, manuscripts, lithographs, school system, summary, description
  • Fariba Pat *, Maryam Estaji Pages 115-130

    Although attention to agency/role versus structure has been the main feature of Muslim historians and scholars in writing history, women's role in history has been almost neglected. Based on historical data and reports, this article examines the role, extent and manner of women's participation as historical actors in political and military relations during the rule of the six Gurkhani kings (Babur, Homayoun, Akbar, Jahangir, Shah Jahan and Aurangzeb). It seems that in addition to personal merit and skill and ability, the spirit of tolerance of the Gurkhani sultans has not been ineffective in providing the necessary context for women to play a role. Women in political activities such as assisting in gaining power, managing government affairs, participating in political events and resolving disputes between emperors and princes and courtiers; Funding for the military, intelligence gathering, and even direct participation in battles through skills such as javelin throwing and shooting played a significant role.

    Keywords: Women’s role, political, military relations, Indian Gurkhans, Indian Mongol sultans
  • Rana Javadi, Alireza Ghojazadeh *, Zahra Soleimani Pages 131-141

    Narration and storytelling are very common in ancient and medieval Indian literature, and works such as Mahabharte, Ramayneh, Sindbadnameh, Kalileh va Demnah, and other collections and works of narration have appeared in Sanskri. This tradition has continued in different eras and a number of writers and scholars of the subcontinent, in order to provide moral, legal and … teachings, have made and dealt with many stories or have compiled collections in the form of anecdotes and narrations, among which can be referred to a series of anecdotes of Muhammad Awfi (7 AH), Bahirah Fuzuni Astarabadi (11 AH), Favaed Al-Hekayat va Gharaeb Al Ravayat of Abdul Nabi Fakhr al-Zamani (11 AH) and ... Majma’ al-Nawadir of Faizullah Banbani, statesman, writer and famous historian of the period of Mahmud Shah Bigreh (one of the sultans of Gujarat) is one of such narrative collections, including a collection of rare anecdotes that were published in 903 AH, with regard to brevity, on the occasion of the 40th anniversary of Mahmud Shah's reign.

    Keywords: Majma’ al-Nawadir, Banbani, Indian subcontinent, Persian anecdotes
  • Nazila Abouei Mehrizi, Saeed Bozorg Bigdeli *, Naser Nikoubakht, Abolghasem Radfar Pages 143-168

    The speeches of the great mystics and Sufis have long been considered by the general public, especially their followers and students, and over time in the form of daily reports and oral teachings, especially in the subcontinent, has become a special type of content. Jama'at al-Kalam or Sufi melodies of the scientist Seyyed Mohammad Hosseini Gisudraz (721-82 AH) is one of the most famous and one of the ancient mystical texts of the ninth century AH. This work, which is famous for the daily speeches of this Sufi, is important in terms of prose style, outlining the basics of Sufism and mentioning the virtues of Sufis and describing their predecessors, as well as a sign of the Persian language and its spread in the subcontinent in the eighth and ninth centuries AH. From this work, limited information can be obtained from the available sources, and so far, except for a lithographic version, with many mistakes, misreadings and omissions that were published almost a century ago, nothing appropriate has been done to introduce and recognize it. In the present article, a descriptive and analytical method has been tried by examining the information contained in the text of the contents and other works of Gisuderaz, as well as sources related to sufism and mysticism in the subcontinent, especially the elders of the Cheshtiah dynasty and his elders and students, as well as historical and literary works. In his time, he gained more information about this work and analyzed the thoughts and opinions of Gisuderaz and the evolution of sufism in the subcontinent.

    Keywords: Jama’at al-Kalam, speeches. Gisuderaz, Cheshtiah, Persian prose, manuscript
  • Peyman Abolbashari *, Ameneh Ebrahimi Pages 169-183

    The meaning of deer in the minds of the nations of the world shows that this symbol has taken a meaningful path from symbolism in the realm of beauty and weakness and fear to wisdom, and has taken a special form in each land. The symbol of the deer in the literary texts of Great Khorasan of the Islamic period illuminates the traces of the social culture of a religious minority that has been marginalized in historiography. It is worth mentioning that the eastern regions of Iran, Great Khorasan, in its multicultural and multilayered history, has at times been host to Buddhist culture. So far, the historical origin of the deer in Khorasanian culture and literature has not been studied. This study shows that many of the themes of the stories in Eastern religions such as deer with the same quality and discourse propositions in the history of the mystics of Khorasan have become impossible. The purpose of this article is to study the cultural influences of Buddhists with emphasis on the deer base in mystical and popular Khorasanian texts in the Islamic period. Khorasan Sufism should be revealed from the allegorical literature of Hindu Buddhist culture.

    Keywords: Deer, Buddhism, reincarnation, Great Khorasan, salvation, Islamic mysticism
  • Fatemeh Kopa *, Ali Zamani Alavijeh, Mehri Yaghoubi Pages 185-198

    The Description of Makhzanol-Asrar, by Ebrahim Tatavi, an Iranian scientist and judge of the subcontinent in the 11th century, is one of the commentaries written on the Makhzanol-Asrar of Ganjeei due to the author's coverage of various sciences including verses, hadiths, mysticism, botany, philosophy, soul Astronomy, music, vocabulary, grammar and literary industries, and the effort to express the minutes of the verses of this Masnavi, is a wise explanation. In 1037 AH, at the request of his friends, he wrote this commentary, and in this work, he used works such as Sarah, Qamoos, Ebrahimi Dictionary, Sharafnameh, and Tohfeh-ye Saadat. In this research, using the method of document mining and descriptive-analytical method, while briefly introducing Judge Ebrahim Tatavi, the description of the MakhzanolAsrar and its stylistic features have been introduced. Findings indicate that the abundance of words, Arabic combinations and sentences and the presence of protesting sentences, the displacement of sentence components, descriptive compounds and long additions are among the linguistic features of this work. Introduction to the commentary, the description of Tahmidiyeh and Na’t of Makhzanahol-Asrar, has technical prose and is full of literary industries, and the text of the work, due to its educational nature, lacks industries.

    Keywords: Description, Makhzanol-Asrar, Ebrahim Tatavi, Nezami Ganjehei
  • Shahnaz Moslemi Pages 199-223

    The traditions and methods of Islamic and Iranian historiography have significantly influenced the development of historiography across the Indian subcontinent in the Middle Ages. One of the prominent characteristics of Iranian historiography in the tenth century was the writing of independent biographies of various groups such as the Sadat (Prophet Muhammad’s descendants), Islamic scholars, and artists following political events. Later, this method appealed to the Indian historians. Among the Indian historians of Iranian descent is Khurshah b. Qubad al-Husseini, who intended to write independent biographies of Sadat, Islamic scholars, and poets at the end of his work, from which only the section on Sadat’s biographies remains today. The present study is an attempt to criticize and introduce the aforesaid section based on the manuscript available in Salar Jung Museum of Hyderabad and through its comparison with resources from the author’s era.

    Keywords: Manuscript, Khurshah b. Qubad al- Husseini, Tarikh-e Ilchi Nizam Shah, Sadat
  • Ravi Prakash Tekchandan, Neelam Mittal Page 13

    Music percolates every jot of God’s creation. For Rumi, God himself is made palpable in His creation when the perceptive soul partakes of this music.The extinction and annihilation of the self is a prelude to desired union with the divine Being. In the prolific effulgence of the divine Presence, the being is purged of its worldly self. In this state, language and body consciousness are rendered supererogatory, and the soul resonates with the permanence of ‘Hu’ and ‘Haq’. Sufi music enables this desired union by abrogating dichotomies, deconstructing binaries and offers a glimpse of the infinite, the ever-receding ever-present divine realm, the illimitable and the ultimate vision of the divine Being. The abiding value of Sufi music lies in its capacity to transcend boundaries in the glocal context as well as in its mystical dimension. The culture specific elements which work through linguistic and symbolic invocation in the mind of the listener are momentous. However, the quintessence of Sufi music is that it transports the listener beyond the particularities of religious stringency and linguistic/cultural confines and enraptures the sensitivity of avid seekers with the ‘real’-ization of the divine Being. This is the deterritorializing stance and the transcendent and the universalizing gestalt of Sufi music moving beyond geographical confines, while mesmerising listeners across the globe. The present paper dwells upon the chemistry of Sufi performances across cultures ranging from the nascent stage of simplistic live performances by existing Sufi performers from Sindh like Dhol Fakir and the Bauls of Bengal, the doyens of Sufi devotional music from Pakistan from Nusrat Fateh Ali Khan to Abida Parveen, to the Mevlavi Sufi ‘Sama’ practised to the present day in Turkey, revered as one of the ‘Masterpieces of the Oral and Intangible Heritage of Humanity’ by UNESCO in 2008, and further to Bollywood Sufi numbers like ‘Baba Haji Ali’ and ‘Khwaja Mere Khwaja’, and the techno-qawwali renditions of Sufi Kafis by modern singers like Rabbi Shergill of global fame. These singers bring forth the connection with the quintessence of human life and invoke an inviolable relationship with the divine font of life, while catering to a spectrum of audiences at varied chronotopic junctures in a Glocal context. What is common to these varied renditions is the synergy of the mystical sensorium, their simplicity, their power of perception in a holistic sense, a consortium of oneness inside as well as outside, evoking an overarching sense of ‘wahadat -ul- wujud’ , tranquillity, inner peace and union with the divine source of life. The acme of non-dualistic Sufi formation supersedes all dichotomies like sacred and profane, mine and yours, high and low. Such dichotomies or binary opposites become superregoratory and an adscititious excrescence. Those who participate in the Sufi experience in earnest overcome these dichotomies in the process of attaining wisal with the divine light. The gestalt of this communication is akin to the Vedantic precept, “Tat tvam asi”, “that thou art” or Farid-ud-din Attar’s enunciation in The Conference of Birds, “you are the one whom you seek” or Shankaracharya’s “Aham Brahmasmi”, or Mansur al Hallaj’s “an’al Haqq” (“I am Truth”).

    Keywords: Religious Stringency, Splintering Dogmatism, Schismatic Sensibility, Mystical Sensorium, Unity of Being